Wycieczka do gospodarstwa ekologicznego „Wichrowe Eko”

Wycieczka do gospodarstwa ekologicznego „Wichrowe Eko”

      Korzystając z okazji zbliżającego się Dnia Chłopaka, klasy I, II, III  i  VI b udały się na wspólną wycieczkę do ekologicznego gospodarstwa rolnego "WICHROWE EKO". Opiekę sprawowały panie Anna Wieczorek, Renata Molenda Monika Kalita, Katarzyna Wasilewska, Ewelina Radomek, Dorota Pronobis oraz Dagmara Nowak i Kinga Urban - Piotrowska. Wizyta była świetną okazją do poznania historii gospodarstwa ekologicznego oraz popularyzacji wśród uczniów mało używanego w polskiej kuchni warzywa jakim jest dynia. Z botanicznego punktu widzenia jej owoce zwane są jagodami, jednak w kulturze mocno zakorzeniła się jako warzywo. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z gatunkami zbóż, poznać proces wypieku chleba oraz zobaczyć maszyny rolnicze. Po części teoretycznej nastąpiła część praktyczna, gdzie w czasie zajęć manualnych chętne osoby wykonały dyniowego stworka. Po wyczerpującej pracy nadszedł czas na relaks przy ognisku oraz delektowanie się smakiem pieczonej dyni, ziemniaków, kiełbasek oraz ekologicznych owoców i warzyw, które uzupełniły spalone kalorie. Wszyscy chętnie spędzali czas ze zwierzętami. Kury, koza, króliki i świnki morskie cieszyły się ogromną popularnością wśród wszystkich wycieczkowiczów. Niezapomniane chwile zostały uwiecznione na wielu zdjęciach...